Gebruik- onderhoud- en vlekken advies

Voor alle producten geldt: Geen hete pannen afzetten op het werkblad. Gebruik altijd een onderzetter. Ondanks de hittebestendigheid
van de producten voorkom je zo het inbranden of aankoeken van vervuiling die onder de pan of tussen pan en blad aanwezig kan zijn. Het
is de enige manier om beschadiging of veel poetswerk te voorkomen. Ga nooit op een werkblad staan of zitten om, bijvoorbeeld, ramen
te wassen of bovenkastjes of de wasemkap schoon te maken. Het kan één tot enkele malen goed gaan, maar het blad is hier niet voor
bedoeld en kan bij plaatselijke druk van bovenaf scheuren of barsten.

Graniet

Vermijd het intrekken van vet, kleurstof (bv kerry, rode wijn en bietensap), deze vlekken direct met een sopje verwijderen. Vermijd contact met agressieve, zure en bijtende middelen. Direct met veelwater verwijderen. Ter voorkoming van verkleuring geen glasplaten, snijplanken, onderzetters etc. op één vaste plek laten liggen.

Dagelijks onderhoud:
Sopje vloeibare groene zeep (met lanoline/lijnzaadolie).

Ernstige hardnekkige vervuiling:
Cif (zonder citroen), zo nodig onverdund metruwe kant schuursponsje. Met voldoendeschoon water naspoelen.

Ingetrokken kerry-, bietensap- of rodewijn vlekken:
Cif (zonder citroen) krachtig poetsen met ruwe kant schuursponsje. Met voldoende schoon water naspoelen. Zonodig onverdunde Cif gebruiken en enkele malen herhalen. Als de vlek dan nog niet is verdwenen: knip uit een wattendoekje de vorm van de vlek na. Plaats deze op de vlek. Druppel heel voorzichtig Waterstofperoxide 3% (verkrijgbaar drogist/apotheek) op het wattendoekje over de vlek, totdat het doekje verzadigd is. Probeer te voorkomen dat de vloeistof naast het wattendoekje uitvloeit (zo nodig met ander doekje opdeppen). Laat dit een paar uur (over de nacht bijv.) liggen. Indien nodig deze handeling een paar keer herhalen door het wattendoekje (mag dezelfde zijn) op de vlek opnieuw te bedruppelen.

Uitgebeten lichte verkleuringen in zwart of donker graniet:
(Dit onderstaand advies vermindert de opvallendheid van de vlek maar is geen garantie dat de plek, die in feite eenbeschadiging is, volledig verdwijnt. Na verloop van tijd bestaat de kans dat door het dagelijks onderhoud de vlek weer zichtbaarder wordt en de handeling herhaalt moet worden.) Door het dik aanbrengen en een poosje inlaten trekken van zwarte (of bruine, afhankelijk van de kleur) schoensmeer (na wrijven met eenschone doek tot er geen schoensmeer meer op de doek komt) wordt de kleur weer“opgehaald”.

Uitgebeten donkere verkleuring in lichtere / gemêleerde granietsoorten:
(Dit onderstaand advies vermindert de opvallendheid van de vlek maar is geen garantie dat de plek, die in feite een beschadiging is, volledig verdwijnt). Knip uit een wattendoekje de vorm van de vlek na. Plaats deze op de vlek. Druppel heel voorzichtig Waterstofperoxide3% (verkrijgbaar drogist of apotheek) op het wattendoekje over de vlek, totdat het doekje verzadigd is. Probeer te voorkomen dat de vloeistof naast het wattendoekje uitvloeit (zo nodig met ander doekje opdeppen). Laat dit een paar uur (over een nacht bijv.) liggen. Indien nodig deze handeling een paar keer herhalen door het wattendoekje (mag dezelfde zijn) op de vlek opnieuw te bedruppelen.

Ingetrokken vetvlekken:
HG Natuursteen olie- & vetvlekkenabsorbeerder volgens gebruiksaanwijzing.

Kalkaanslag:
HG Natuursteen cement- &kalksluier verwijderaar volgens gebruiksaanwijzing. Olieachtig glimmende vlekken na verloop van langere tijd in geval rond spoelunit. De ervaring is dat deze met staalwol goed weg te poetsen zijn.

Marmer

Wat is het precies voor steen?
Marmer is allereerst een prachtige natuursteen, die veel wordt gebruikt voor speciale gebouwen, denk bijv. aan paleizen, beeldhouwwerken, etc. Marmer staat niet zo zeer voor een soort gesteente, maar vooral voor de kwaliteit van het gesteente. Ten tweede, als we kijken naar het ontstaan van marmer zien we dat er 2 soorten marmer zijn.

Het sedimentaire marmer, en het metamorfe marmer.Het sedimentaire marmer ontstaat door Lithificatie, het proces waarin een sediment dat onder eigen druk is ingekrompen, waarna het verandert in een vastgesteente. Onder de sedimentaire marmers vallen bijvoorbeeld de traditionele grijze, zwarte en rode belgische marmers.

Het marmer is een kalksteen dat gevormd wordt door het neerslaan van kalkmodder en/of fossielen die ophopen en door de jaren veranderen in hard gesteente.

Daarnaast hebben we ook metamorfe marmer. Als het marmer diep onder de grond belandt, waar het door middel van hoge druk en hoge temperaturen begint te herkristalliseren, dan wordt het metamorfe genoemd. Sommige geologen beschouwen de Metamorfe marmers als de “echte” marmers. Denk bijvoorbeeld aan het witte marmer waaruit Michelangelo zijn beelden hieuw. Deze marmers komen vooral uit het middelandse zeegebied.

Zure zaak
Zuren zijn uit den boze. Kijk alstublieft uit met zuren in de buurt van uw marmeren aanrechtblad. Marmer is een kalkhoudende steen. Kalk + Zuur = Vlek. Impregneer uw aanrechtblad, impregneren is een beschermlaag aanbrengen op uw aanrechtblad, waardoor het binnendringen van vocht, vet, vuil en olie bemoeilijkt wordt.

Welke middelen niet voor schoonmaken marmer
Ontvetters (hoge pH-waarden) en zuren (lage pH-waarden) zijn slecht voor natuursteen. In veel natuursteen zit zowel vet als kalk. Door het aanrechtblad met een van deze middelen (of beide) te behandelen, wordt deze dof of er ontstaan lelijke etsplekken. Deze middelen moet u dan ook niet gebruiken voor het marmer schoonmaken.

Welke middelen wel voor marmer schoonmaken
Voor het schoonmaken van marmer moeten alleen middelen gebruikt worden met een neutrale pH-waarden. Dat wil zeggen eenPH-waarde tussen de 5 en 7.

Composiet

Vermijd contact met agressieve, zure en bijtende middelen. Direct met veelwater verwijderen. Ter voorkoming van verkleuring geen glasplaten, snijplanken, onderzetters etc. op één vaste plek laten liggen.

Dagelijks onderhoud:
Sopje van gewone allesreiniger of Cif (zonder citroen). Met voldoende schoonwater naspoelen.

Ernstige hardnekkige vervuiling:
Cif (zonder citroen), zo nodig onverdund met ruwe kant schuursponsje. Met voldoende schoon water naspoelen.

Keramiek/Dekton

Dagelijks onderhoud:
Sopje van gewone allesreiniger of Cif (zonder citroen). Met voldoende schoonwater naspoelen.

Ernstige vervuiling:
Cif (zonder citroen), zo nodig onverdund met ruwe kant schuursponsje. Met voldoende schoon water naspoelen.

Over Montapanel

Montapanel staat voor een moderne benadering van de werkbladenmarkt met een vakkundig en gedegen productbeleid. Ervaring en jarenlang vakmanschap vormen, samen met de dynamiek van een jong bedrijf, de basis waar de detaillist zich niet alleen voor orders, maar ook voor het vinden van oplossingen altijd welkom weet.

Montapanel nieuws

Uniek in de markt: onze keramiek spoelbakken!

Handgemaakte spoelbak vervaardigd uit keramiek met rvs rand geschikt voor vlakinbouw. Uitvoerbaar in de 2 volgende vaste maten, 43 x 43 en 53 x 43.

lees verder
Wij hebben een nieuwe website! Spoelbak Reginox

We verwelkomen u op onze vernieuwde website. Kijkt u rustig eens rond om te zien wat wij aanbieden. Wanneer u vragen heeft over een bepaald product, neemt u gerust contact met ons op!

lees verder